SUROVINY
- 2 šálky hladkej múky
- 4 ČL kypriaci prášok
- štipka soli
- 1 šálka biely jogurt (izbovej teploty)
- 2 vajcia - veľkosť L (izbovej teploty)
- 75 g maslo (roztopené a vychladené)
- 1/4 šálky olej
- 2 PL citrónová kôra (približne z 2 veľkých citrónov)
- 1/4 šálky citrónová šťava
- 1 + 1/4 šálky cukor kryštálový
- 1/2 ČL vanilková aróma
- 1 PL citrónová aróma (môže sa nahradiť extra citrónovou kôrou)
POLEVA:
- 1 šálka práškový cukor (preosiaty)
- 3 - 4 ČL citrónová šťava
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 180°C (160°C s ventilátorom).
- Potom vymastíme formu s rozmermi 24 x 10 x 7 cm a následne ju vystelieme papierom na pečenie.
- Hladkú múku, kypriaci prášok a soľ zmiešame v miske. Ostatné suroviny vyšľaháme v samostatnej miske; potom zmes pridáme do suchých prísad.
- Šľaháme len pokiaľ sa nám nerozídu hrudky (pozor: neprešľahať!).
- Vylejeme do pripravenej formy a uhladíme povrch.
- Pečieme 45 minút odokryté. Voľne prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 20 minút, alebo kým zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
- Necháme 10 minút odstáť vo forme a potom vyklopíme na chladiacu mriežku. Pred polievaním polevou necháme úplne vychladnúť (približne 3 hodiny).
- Polevu nalejeme na vrch citrónového chlebíka a necháme ju stiecť po bokoch. Nakrájame hrubé plátky a podávame.
VIAC OBRÁZKOV NÁJDETE PO ROZKLIKNUTÍ V GALÉRIÍ: