Sladký citrónový chlebíček s polevou

Sladký citrónový chlebíček s polevou 2

 

SUROVINY

  • 2 šálky hladkej múky
  • 4 ČL  kypriaci prášok
  • štipka soli
  • 1 šálka biely jogurt (izbovej teploty)
  • 2 vajcia - veľkosť L (izbovej teploty)
  • 75 g maslo (roztopené a vychladené)
  • 1/4 šálky olej
  • 2 PL citrónová kôra (približne z 2 veľkých citrónov)
  • 1/4 šálky citrónová šťava
  • 1 + 1/4 šálky cukor kryštálový
  • 1/2 ČL vanilková aróma
  • 1 PL citrónová aróma (môže sa nahradiť extra citrónovou kôrou)

POLEVA:

  • 1 šálka práškový cukor (preosiaty)
  • 3 - 4 ČL citrónová šťava

 

POSTUP

    1. Rúru predhrejeme na 180°C (160°C s ventilátorom).
    2. Potom vymastíme formu s rozmermi 24 x 10 x 7 cm a následne ju vystelieme papierom na pečenie.
    3. Hladkú múku, kypriaci prášok a soľ zmiešame v miske. Ostatné suroviny vyšľaháme v samostatnej miske; potom zmes pridáme do suchých prísad.
    4. Šľaháme len pokiaľ sa nám nerozídu hrudky (pozor: neprešľahať!).
    5. Vylejeme do pripravenej formy a uhladíme povrch.
    6. Pečieme 45 minút odokryté. Voľne prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 20 minút, alebo kým zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
    7. Necháme 10 minút odstáť vo forme a potom vyklopíme na chladiacu mriežku. Pred polievaním polevou necháme úplne vychladnúť (približne 3 hodiny).
    8. Polevu nalejeme na vrch citrónového chlebíka a necháme ju stiecť po bokoch. Nakrájame hrubé plátky a podávame.
POLEVA – Suroviny šľaháme, kým sa nespoja a nebudú hladké, vznikne hustá hladká poleva, nebude priehľadná. Začneme s 3 lyžičkami citrónovej šťavy a podľa potreby pridáme 1 lyžičku navyše.
 
 
VIAC OBRÁZKOV NÁJDETE PO ROZKLIKNUTÍ V GALÉRIÍ: