Vykrajovač na šišky (donuty) s dierkou

Kód: 3120
2,90 € 2,42 € bez DPH 2,90 € / 1 ks
Skladom

Pomocou tohto šikovného vykrajovača vykrojíte naraz donut aj s dierkou. Všetky kusy budú rovnako vykrojené a úhľadné. Dierka pomáha donutu, aby sa rovnomerne vypražil. 

A ak ste stále nenašli ten pravý recept na donuty (šišky), vyskúšajte môj overený recept, ktorý nájdete dole v detailných informáciách.

Priemer vykrajovača: 8,5 cm, výška 6 cm

Materiál: plast

Detailné informácie

Podrobný popis

RECEPT NA DONUTY (ŠIŠKY)

Kvások:

Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné (nie horúce) a rozmiešajte v ňom cukor. Potom pridajte droždie (čerstvé treba namrviť). Nechajte napučať cca 5 - 10 minút.

Cesto:

V miske dobre premiešajte suché suroviny:

  • 3 PL cukor
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 760g hladkej múky (najlepšia je 00 pohronský ruskov)

Toto si zatiaľ odložte nabok.

Ak budete cesto miesiť v kuchynskom robote, môžete tieto ďalšie suroviny dávať hneď do nádoby z robota.

  • 3 žĺtka
  • 50g stopené maslo
  • 2 - 3 cl rum (príp. iná pálenka)

K žĺtkam, maslu a rumu pridajte napučaný kvások. Pridajte časť múky a zapnite robot s hákovým nádstavcom. Potom postupne po častiach pridajte zvyšnú suchú zmes. 

Hladké vypracované cesto prikryte utierkou (alebo ešte lepšie krytom na ošatku) a nechajte na teplejšom mieste kysnúť približne hodinu (cesto má zdvojnásobiť objem). 

Potom cesto pomocou karty vyberte z nádoby a dajte ho na dobre pomúčenú silikónovú podložku, na ktorej sa cesto nebude priliepať. Premieste ho rukami a valčekom ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm (hrubšie). 

Pomocou vykrajovača z cesta vykrajujte donuty. Cesto, ktoré Vám ostalo nakoniec zmiešajte, rozvaľkajte a znovu vykrojte. POZOR: zvyšné cesto vždy zmiešajte na raz - veľmi ho netrápte, lebo bude tvrdé :)

Vykrojené donuty prikryte utierkou a nechajte ich vykysnúť 45 minút (záleží od teploty v miestnosti). 

Vykysnuté donuty opatrne preložte do rozohriateho oleja (stupeň sporáka 4 z 9 alebo 2 z 3). Pri tejto teplote vyprážajte do zlato-oranžova. Vyberajte ich na tácku vyloženú papierovými utierkami, aby prebytočný olej nasiakol do papiera a šišky neboli mastné. 

TIP: pri vyprážaní vhoďte do oleja 1 cm hrubé kolieska ošúpanej mrkvy. Zabráni to prepaľovaniu oleja.

Ozdobte práškovým cukrom, polevou, posypmi alebo nutellou či lekvárom - je to na Vás :)

Dobrú chuť :)

 ***PL  - polievková lyžica, ČL - čajová lyžička

 

recept napísala Patrícia Paciga

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole:

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie