Vykrajovač na šišky (donuty) s dierkou
Kód: 3120Podrobný popis
RECEPT NA DONUTY (ŠIŠKY)
Kvások:
- 470 ml mlieko
- 10g sušené droždie (1 kocka čerstvé droždie)
- 1 PL cukor
Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné (nie horúce) a rozmiešajte v ňom cukor. Potom pridajte droždie (čerstvé treba namrviť). Nechajte napučať cca 5 - 10 minút.
Cesto:
V miske dobre premiešajte suché suroviny:
- 3 PL cukor
- 1 ČL soľ
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 760g hladkej múky (najlepšia je 00 pohronský ruskov)
Toto si zatiaľ odložte nabok.
Ak budete cesto miesiť v kuchynskom robote, môžete tieto ďalšie suroviny dávať hneď do nádoby z robota.
- 3 žĺtka
- 50g stopené maslo
- 2 - 3 cl rum (príp. iná pálenka)
K žĺtkam, maslu a rumu pridajte napučaný kvások. Pridajte časť múky a zapnite robot s hákovým nádstavcom. Potom postupne po častiach pridajte zvyšnú suchú zmes.
Hladké vypracované cesto prikryte utierkou (alebo ešte lepšie krytom na ošatku) a nechajte na teplejšom mieste kysnúť približne hodinu (cesto má zdvojnásobiť objem).
Potom cesto pomocou karty vyberte z nádoby a dajte ho na dobre pomúčenú silikónovú podložku, na ktorej sa cesto nebude priliepať. Premieste ho rukami a valčekom ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm (hrubšie).
Pomocou vykrajovača z cesta vykrajujte donuty. Cesto, ktoré Vám ostalo nakoniec zmiešajte, rozvaľkajte a znovu vykrojte. POZOR: zvyšné cesto vždy zmiešajte na raz - veľmi ho netrápte, lebo bude tvrdé :)
Vykrojené donuty prikryte utierkou a nechajte ich vykysnúť 45 minút (záleží od teploty v miestnosti).
Vykysnuté donuty opatrne preložte do rozohriateho oleja (stupeň sporáka 4 z 9 alebo 2 z 3). Pri tejto teplote vyprážajte do zlato-oranžova. Vyberajte ich na tácku vyloženú papierovými utierkami, aby prebytočný olej nasiakol do papiera a šišky neboli mastné.
TIP: pri vyprážaní vhoďte do oleja 1 cm hrubé kolieska ošúpanej mrkvy. Zabráni to prepaľovaniu oleja.
Ozdobte práškovým cukrom, polevou, posypmi alebo nutellou či lekvárom - je to na Vás :)
Dobrú chuť :)
***PL - polievková lyžica, ČL - čajová lyžička
recept napísala Patrícia Paciga
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo sa registrujte.