Sušené droždie

Kód: 2024/100G 2024/500G Zvoľte variant
Značka: HoHo
€2,45 €9,60 od €2,45 €2,04 bez DPH €8 bez DPH od €2,04 bez DPH €24,50 / 1 kg €19,20 / 1 kg
Skladom Skladom Zvoľte variant
Variant
Zvolená varianta nie je k dispozícii. Reset vybraných parametrov.

Sušené droždie Vám na rozdiel od klasického čerstvého vydrží dlhšie. To sa veľmi hodí najmä teraz, keď je droždia v obchodoch nedostatok.

DÁVKOVANIE: podľa receptu alebo 10g na 1 kg múky (suchých surovín)

To znamená, že:

  • 100g balenie vystačí na 10 kg múky
  • 500g balenie vystačí na 50 kg múky

 

PREPOČET Z KLASICKÉHO DROŽDIA: váhu čerstvého droždia vydeľte štyrmi. Dostanete váhu potrebného sušeného droždia.

Napr.: 42g čerstvého droždia : 4 = 10,5g sušeného droždia.

 

Chcete nápad, do čoho použiť sušené droždie? Pozrite recept nižšie v detailnom popise.

Detailné informácie

Podrobný popis

RECEPT NA DONUTY (ŠIŠKY) 

Kvások:

  • 470 ml mlieko
  • 10g sušené droždie
  • 1 PL cukor

Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné (nie horúce) a rozmiešajte v ňom cukor. Potom pridajte droždie (čerstvé treba namrviť). Nechajte napučať cca 5 - 10 minút.

Cesto:

V miske dobre premiešajte suché suroviny:

  • 3 PL cukor
  • 1 ČL soľ
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 760g hladkej múky (najlepšia je 00 pohronský ruskov)

Toto si zatiaľ odložte nabok.

Ak budete cesto miesiť v kuchynskom robote, môžete tieto ďalšie suroviny dávať hneď do nádoby z robota.

  • 3 žĺtka
  • 50g stopené maslo
  • 2 - 3 cl rum (príp. iná pálenka)

K žĺtkam, maslu a rumu pridajte napučaný kvások. Pridajte časť múky a zapnite robot s hákovým nádstavcom. Potom postupne po častiach pridajte zvyšnú suchú zmes. 

Hladké vypracované cesto prikryte utierkou (alebo ešte lepšie krytom na ošatku) a nechajte na teplejšom mieste kysnúť približne hodinu (cesto má zdvojnásobiť objem). 

Potom cesto pomocou karty vyberte z nádoby a dajte ho na dobre pomúčenú silikónovú podložku, na ktorej sa cesto nebude priliepať. Premieste ho rukami a valčekom ho vyvaľkajte na hrúbku 1 cm (hrubšie). 

Pomocou vykrajovača z cesta vykrajujte donuty. Cesto, ktoré Vám ostalo nakoniec zmiešajte, rozvaľkajte a znovu vykrojte. POZOR: zvyšné cesto vždy zmiešajte na raz - veľmi ho netrápte, lebo bude tvrdé :)

Vykrojené donuty prikryte utierkou a nechajte ich vykysnúť 45 minút (záleží od teploty v miestnosti). 

Vykysnuté donuty opatrne preložte do rozohriateho oleja (stupeň sporáka 4 z 9 alebo 2 z 3). Pri tejto teplote vyprážajte do zlato-oranžova. Vyberajte ich na tácku vyloženú papierovými utierkami, aby prebytočný olej nasiakol do papiera a šišky neboli mastné. 

TIP: pri vyprážaní vhoďte do oleja 1 cm hrubé kolieska ošúpanej mrkvy. Zabráni to prepaľovaniu oleja.

Ozdobte práškovým cukrom, polevou, posypmi alebo nutellou či lekvárom - je to na Vás :)

Dobrú chuť :)

 ***PL  - polievková lyžica, ČL - čajová lyžička

 

recept napísala Patrícia Paciga

Dodatočné parametre

Kategória: Doplnkové suroviny
Lepok/glutén: bez lepku
Laktóza/mlieko: bez laktózy
Vajcia: bez vajec
Sója: bez sóje
Sezam: bez sezamu
Orechy: bez orechov
Arašidy: bez arašidov
? Zloženie: sušené droždie, sorbitan, monostearát
Skladovanie: skladovať pri teplote do 7°C, po otvorení skladujte v chlade dobre uzatvorené a spotrebujte do 6 mesiacov
Krajina pôvodu: Portugalsko

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: