Paris-Brest: lahodný francúzsky dezert upečiete s týmto receptom za polovicu času

Paris Brest zákusok recept  

  • Zákusok Paris - Brest sa najčastejšie pečie vo verzii s praženými mandľami na vrchu. Mandle sa môžu opražiť na sucho na panvici alebo sa môžu piecť aj priamo na odpaľovanom ceste. Odporúčame mandle opražiť na panvici, nakoľko toto je spoľahlivejší spôsob.
  • Paris  - Brest  môžete tiež poznať vo verzii s Craquelin na vrchu, ktorý dáva cestu chrumkavosť.
  • A ako tento zákusok vznikol?  Vznikol v dielni cukrára Louisa Duranda v roku 1910 na oslavu 1 200 km cyklistického závodu Paríž - Brest - Paríž. Zákusok má okrúhly prstencový tvar, aby pripomínal tvar kolesa.

 

SUROVINY

ODPAĽOVANÉ CESTO:

 

PRALINÉ Z LIESKOVÝCH ORECHOV:

  • 225g kryštálový cukor
  • 2g soľ
  • 6g vanilková aróma
  • 300g lieskové orechy celé pražené bez šupky

 

DIPLOMAT CRÉME:

 

ĎALŠIE SUROVINY:

 

POSTUP

ODPAĽOVANÉ CESTO:

  1. Všetky ingrediencie zmiešame najprv pomaly 1 minútu a potom rýchlo približne 5 minút.
  2. Na papier na pečenie si z opačnej strany nakreslíme kruhy.
  3. Cesto striekame pomocou hviezdicovej cukrárskej špičky (špička #8B1M  alebo zúbkovaná maxi) tak, aby bol Paris-Brest venček dostatočne hrubý.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. Čas záleží od veľkosti  a hrúbky cesta (15-30 minút). Rúru nikdy neotvorte počas prvých 15 minút, lebo by Vám cesto spľaslo.
  5. Po vybratí počkajte 5 minút a ešte horúce prerežte na polovicu. Nechajte spodok s vrchom vychladnúť spolu, aby sa nepomiešali.

POKRESLENÁ ČASŤ PAPIERA MUSÍ BYŤ NA SPODKU    UPEČENÉ A PREREZANÉ ODPAĽOVANÉ CESTO

 

PRALINÉ Z LIESKOVÝCH ORECHOV:

  1. Pripravíme si silikónovú podložku, na ktorú vylejeme horúci karamel.
  2. Spravíme si "suchý karamel". Do hrnca dáme kryštálový cukor a pomaly ho za stáleho miešania zohrievame. Cukor bude najprv vyzerať vlhkejší a potom sa začne stápať. Cukor stále miešame, aby sa všetky kryštáliky pustili.
  3. Keď karamel začne hnednúť, dávame naň pozor - vie sa rýchlo spáliť aj zostatkovým teplom panvice. Snažíme sa dosiahnuť jantárovú (stredne hnedú) farbu.
  4. Horúci karamel vylejeme na silikónovú podložku a posypeme trochou soli.
  5. Necháme úplne vychladnúť a nalámeme na malé kúsky.
  6. Nalámané kúsky karamelu dáme do mixéru spolu s lieskovými orechami a vanilkovou arómou. Mixujeme niekoľko minút, aby nám vznikla konzistencia "pasty" - lieskové orechy mixovaním uvoľnia olej.
  7. Takto pripravené praliné môžete držať v chladničke niekoľko týždňov. Pred použitím premiešajte. Z tejto dávky použijeme polovicu a druhá polovica nám ostane na budúce (alebo ju použite do krému, no ak ste milovník lieskovcov ako ja tak ju môžte po nociach jesť aj lyžičkou). 😉

 KARAMEL NA PODLOZKE   LIESKOVE ORECHY   PRALINE

 

DIPLOMAT CRÉME:

  1. Želatinu v malej miske zalejeme vodou, aby napučala.
  2. Do hrnca dáme mlieko, vanilkovú arómu a polovicu z obidvoch cukrov (20g kryštál + 20g hnedý cukor). Privedieme do varu.
  3. Medzitým si v nerezovej alebo sklenenej miske vymiešame žĺtky, ostatok obidvoch cukrov, múku a kukuričný škrob.
  4. Žĺtkovú zmes si vytemperujeme tak, že na ňu za stáleho miešania nalejeme tretinu horúceho mlieka. Vymiešame a prilejeme aj ostatok mlieka. Opäť vymiešame.
  5. Žĺtkovú zmes prelejeme naspäť do hrnca, v ktorom sme hriali mlieko. Zohrievame za stáleho miešania. Privedieme do varu a varíme 2 minúty, počas ktorých dobre miešame spodok aj boky hrnca.
  6. Pridáme napučanú želatinu, miešame a necháme prevrieť len toľko, kým sa vyhodí na povrch prvá bublina. Ihneď odstavíme zo sporáka.
  7. Pridáme mascarpone a premiešame.
  8. Ak sa Vám krém zdá byť hrudkovitý, vôbec to nevadí - krém po pridaní mascarpone rozmixujte pomocou ponorného mixéra. Týmto krokom dosiahnete úžasnú vláčnu konzistenciu. Krém preložíme do misky a celý vrch prikryjeme potravinárskou fóliu, aby sa na kréme nevytvorila šupka. Dáme do chladničky úplne vychladiť.
  9. Tento krém sa zatiaľ nazýva cukrársky krém alebo aj Crème Pâtissière (Pastry Cream). Teraz si z neho pripravíme Diplomat krém.
  10. V kuchynskom robote si vyšľaháme šľahačku a preložíme si ju do misky.
  11. Do nádoby od kuchynského robota (nemusíme ju umývať po šľahačke) pridáme vychladený cukrársky krém a praliné. Dobre ich spolu vymiešame. Ak treba, zastavte robot a premiešajte boky aj spodok nádoby.
  12. Potom pomaly vareškou alebo stierkou zapracujte do krému vyšľahanú šľahačku. Diplomat krém je hotový. Pred plnením ho môžete dať do chladničky stuhnúť - bude sa s ním lepšie plniť.

 ZLTKY   TEMPEROVANIE   UVARENÝ KRÉM SO ŽELATINOU A MASCARPONE   

ZELATINA MASCARPONE   PONORNY MIXER   CUKRARSKY KREM

 

CUKRÁRSKY KRÉM + PRALINÉ   CUKRÁRSKY KRÉM + PRALINÉ vyšľahané   PRIDÁME VYŠĽAHANÚ ŠLAHAČKU   

HOTOVY DIPLOMAT KREM   DIPLOMAT KRÉM

 

DOKONČENIE:

  1. Na spodnú časť odpaľovaného cesta nastriekame Diplomat krém.
  2. Karamelindu si nahrejeme a dáme do cukrárskeho vrecúška. Odstrihneme z neho malý kúsok a na Diplomat krém nanesieme vrstvu Karamelindy.
  3. Na vrch položíme hornú časť odpaľovaného cesta.
  4. Vrch postriekame Karamelindou (ak zhustla, zohrejeme vrecúško v mikrovlnke) a posypeme plátkami opražených mandlí.

KARAMELINDA   OPRAZENE MANDLE   Paris Brest zákusok recept 2