Vanilkový struk / plod 1 ks

Kód: 1846
€4,95 €4,13 bez DPH €4,95 / 1 ks
Momentálne nedostupné
Položka bola vypredaná…

VANILKOVÝ STUK / PLOD - CHUŤ EXOTIKY
Aby si zachoval svoju typickú arómu, vanilkový struk / plod sa predáva v úzkej sklenenej tube. Na trhu je stále veľmi obľúbený aj napriek jeho vyššej cene. Jeho exotická chuť a vôňa sa dá len ťažko nahradiť inými náhradami či umelými arómami.

Ako spracovať a na čo použiť vanilkový struk? Kliknite na detailné informácie. 

 

Detailné informácie

Podrobný popis

Ako spracovať a použiť vanilkový struk? 

Najcennejšou súčasťou vanilkového struku je jeho obsah – dreň, ktorá je tvorená drobnými čiernymi zrniečkami.

Šupka, ktorá nám po vyškriabané drene zostane, obsahuje ešte pomerne silnú arómu, ktorú môžete vyvariť v troške vody a použiť ju pri príprave pudingu, smoothie, či sladkých krémov. Tiež ju môžete pridať vyvariť do vareného vína, alebo do horúceho mlieka. Zo šupiek si môžete vyrobiť domáci vanilkový cukor. Návod na prípravu je nižšie.

Spracovanie struku

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme, tupou stranou noža vyškriabeme z oboch polovíc struku zrniečka a vmiešame do svojich obľúbených jedál, zákuskov, koláčov, či nápojov.

Jeden stredne veľký vanilkový struk vystačí na 0,5 – 1 kg cesta, krému, a pod.

Ako skladovať vanilkové struky a ako dlho vydržia

Vanilkový struk skladujte dobre uzatvorený v originálnom balení - sklenenej tube, čím je zaručené, že struk nevyschne. Ak by ste tubu dobre nezatvorili, znížila by sa kvalita arómy a struk by vyschol.

Tri spôsoby na výrobu domáceho vanilkového cukru.

Vyrobte si domáci vanilkový cukor. Je to možné týmito spôsobmi:

  1. Celý vanilkový struk vložte do uzatvárateľného pohára naplneného kryštálovým cukrom. Najvhodnejší je jemný kryštálový cukor, ktorý v obchodoch nájdete paradoxne pod označením KRUPICA. Cukor bude aromatizovaný najskôr za 2 týždne, ale lepšie je ho nechať v pohári dlhšiu dobu. Cukor pritom môžete stále odoberať a dopĺňať. Ak chcem vyrobiť viac aromatizovaného cukru, môžeme struk opakovane použiť viackrát do ďalšieho pohára.
  2. Šupku ktorá ostane po vybratí dužiny nevyhadzujte. Vložte ju rovnako ako v prvom prípade do uzatvárateľnej nádoby s cukrom aby sa aromatizoval. Aromatizovanie cukru bude podstatne rýchlejšie ako v prvom prípade, kedy je struk celý.
  3. Semienka (vydlabaný vanilkový struk) pridajte do uzatvárateľnej nádoby s cukrom. Tento spôsob prípravy (kde pridávame semienka), aromatizuje cukor najrýchlejšie a najsilnejšie. V cukre síce budú čierne zrniečka, ale to nie je vôbec na škodu.

Podľa tohoto návodu si môžete pripraviť vanilkový cukor s rôzne silnou arómou a použiť ho podľa potreby. Na posypanie bude lepší slabšie aromatizovaný cukor, do ciest, plniek a podobne bude lepší silnejšie aromatizovaný cukor.

Šupky, alebo celé rozrezané struky môžeme tiež použiť na výrobu domáceho vanilkového extraktu. Použite aspoň 3 struky na 100ml alkoholu a nechajte macerovať 6-30 týždňov.

Čo urobiť s vyschnutým vanilkovým strukom?

My vieme o dvoch možnostiach (ak viete viac, dajte nám vedieť)

  1. dužinu so semienkami môžete rozomlieť a použiť v práškovej forme
  2. samotnú šupku, alebo aj celý pozdĺžne rozrezaný struk ponorte do rumu. Takto aromatizovaný rum je výborný ako prísada do pečenia alebo na flambovanie.

Dodatočné parametre

Kategória: Doplnkové suroviny
Lepok/glutén: bez lepku
Laktóza/mlieko: bez laktózy
Vajcia: bez vajec
Sója: bez sóje
Sezam: bez sezamu
Orechy: bez orechov
Arašidy: bez arašidov
Cukor: bez cukru
Zloženie: vanilkový plod
Položka bola vypredaná…

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: