Škorica celá Indonézia 90g

Kód: 3631
€2,48 €2,76 / 100 g
Skladom

Celá škorica sa používa do vareného vína, punču, čajov, prípadne na nakladanie ovocia a zeleniny či pri bežnom varení a pečení. Je tiež obľúbená ako dekorácia alebo ako súčasť vonných zmesí (pot pourri).

Iné názvy: škorica indonézska

Používaná časť rastliny: kôra

Chuť a vôňa: veľmi aromatická, sladkastá

Zemepisný pôvod: Srí Lanka, Indonézia

Detailné informácie

Podrobný popis

Použitie škorice v kuchyni

Keď sa povie škorica, väčšina ľudí si predstaví jablkový závin, jablkové koláče, medovníky a samozrejme vianočné pečivo. Predstava škorice na kuracom mäse alebo s rybou je pre stredoeurópanov veľmi zvláštna. To v krajinách, odkiaľ škorica pochádza (Juhovýchodná Ázia), ju dokážu pridať do najširšej palety jedál. Napríklad indická zmes garam masala obsahujúca škoricu sa pridáva do strukovín, zeleninových omáčok alebo ku kuraciemu mäsu. Juhočínska zmes piatich vôní, ktorá obsahuje okrem škorice tiež sečuánske korenie, badián, fenikel a klinček, sa používa na kuracie alebo kačacie mäso. V Indonézii a Thajsku je často súčasťou ostrých karí pást, bez ktorých by tunajší kuchári nemohli existovať.

História škorice

Škoricu pozná ľudstvo skoro 4000 rokov, ale ešte pomerne nedávno (v 14. storočí) získavali škoricu domorodci z divoko rastúcich stromov v pralese. Potom ale prišli Európania a začali vysádzať prvé plantáže škoricovníkov. Škorica je vlastne kôra zlúpnutá prevažne z trojročných vetvičiek, ktoré sú zbavené všetkých postranných vetvičiek a listov. Ďalej je kôra zbavená horkej vonkajšej vrstvy a zvyškov vnútorného lyka. Potom sú pásy kôry sušené na priamom slnku, kde získavajú svoju typicky hnedočervenú farbu a hlavne sa krúti do úhľadných roličiek. Po usušení sa triedia podľa farby a hrúbky a narezaní na exportné dĺžku 8 - 100 cm. Nesúmerné kúsky a zlomky sa predávajú zvlášť na zomletie. 

Pestovanie a spracovanie škorice

Hoci poznáme viac ako 150 druhov škoricovníka, pre potravinárske účely sa používajú tri. Škoricovník pravý alebo cejlónsky, škoricovník burmanův alebo indonézsky a škoricovník čínsky. Za najkvalitnejšie je považovaná škorica cejlonská, má najväčší obsah silíc a má jemnú chuť aj vôňu a tvorí krásne pravidelné zvitky. Do Európy sa dlho dovážala len táto cejlonská škorica, ktorú ale v poslednej dobe začína nahrádzať škorice indonézska. Rozdiel medzi týmito škoricou spoznajú iba uznávaní odborníci, ale nižšiu cenu tejto škorice ocenia všetci. Posledná menovaná škorica čínska sa tiež nazýva kasia (alebo cassia). Nemá takú uhladenú chuť ako cejlonská a netvoria pravidelné zvitky. Najčastejšie ju môžeme nájsť v ázijských koreniacich zmesiach alebo v mletej forme.

Dodatočné parametre

Kategória: Arómy a koreniny
Lepok/glutén: bez lepku
Laktóza/mlieko: bez laktózy
Vajcia: bez vajec
Sója: bez sóje
Sezam: bez sezamu
Orechy: bez orechov
Arašidy: bez arašidov
Cukor: bez cukru
Zloženie: škorica indonézska celá
Skladovanie: Skladujte v suchu a chráňte pred svetlom.
Krajina pôvodu: Indonézia

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Len registrovaní užívatelia môžu pridávať články. Prosím prihláste sa alebo registrujte.

Nevypĺňajte toto pole: